Ретрограден Меркурий в Стрелец – изблици на нетактична прямота, грандиозни обещания и пламенни спорове

И Меркурий, и Юпитер, управителят на Стрелец не са известни с тактичността си – точно обратното – винаги бърборят каквото им дойде на ума. Да, за управителя на Стрелеца - Юпитер, това може и да са мъдрости и философски принципи, a за Меркурий – бързи препратки и прозрения, интелигентни забележки и закачки, но те винаги НЕ са съобразени с това, как ще накарат да се почувства другия или как ще накърнят нечий социален образ. Истината е, че те не търсят обида, засягане или грубост, просто стандартите им за прямота са високи, в смисъл – далечни и безкрайни. Самите те, често приемат подобни забележки без обида и засегнати чувства. В своя оптимизъм, широки възгледи и щедрост, за Стрелеца това са дреболии.
И все пак, Стрелец е огнен знак и за Меркурий това е приятелска стихия, а управителят Юпитер сега е на трон в същия знак. Или, ако и ние като Стрелеца, си спестим обидата от прямотата, ще се радваме на много възможности и комуникации, макар и дошли от миналото, малко объркани и неразбрани. Затова след края на периода ще прозрем важни философски истини и базови принципи в общуването, които са били неясни досега. 
В своя ретрограден ход Меркурий ще се върне до Скорпион и тогава ще ни завладеят по-дълбоки мисли и чувства, ще търсим скрития смисъл на нещата и като че ли тогава най- сериозно ще разберем защо дадени теми се връщат в живота ни. 
Голямата опасност през този ретрограден Меркурий е да не обещаем неща, които после няма да можем да изпълним, поради големия си оптимизъм, експанзивност и неясна оценка на ситуацията и възможностите ни! Тези импулси ще бъдат предизвикани и от аспектите на Меркурий по време на неговата ретроградност – съвпадите му на 27 и 29 ноември и на 21 декември с Юпитер. Квадратът му с Марс предния ден – 26 ноември, може да предизвика експанзивни спорове, скарвания, пламенни противопоставяния, за които после ще съжаляваме. По-добре да проявим разум и да спрем навреме!
Датите на ретрограния Меркурий
Меркурий е ретрограден в Стрелец и Скорпион 2018 от 13°29′ Стрелец на 17 ноември до 6 декември 27°16′ Скорпион. Ретроградната му сянка е от 29 октомври до 24 декември. Стационарните му дни са: 17 ноември и 6 декември.
Кои знаци ще почувстват ретроградния Меркурий в Стрелец и Скорпион най-много
Най-голямо влияние ще усетят Стрелец и Скорпион, разбира се, особено, ако имат ъгли (Асцендент, Десцендент, Медиум Цели или Имум Цели) в Стрелец 13˚ или Скорпион 27˚ +/- 5˚. Най-предизвикателни и драматични ще са отново за Стрелец, Скорпион, Дева, Риби, и Близнаци, заради аспектите с техните управители.
Най-продуктивен и благотворен периодът ще бъде за Лъв и Овен с прозренията и обратите, които ще предизвика.

mercury-retrograde

Прогнози за отделните зодии в периода на ретрограден Меркурий- 17 ноември- 6 декември 2018
Всички ретроградия на Меркурий носят объркани комуникации, забавяния, пречки и злополуки, както и връщане към неразрешени проблеми от миналото, които сме отминали и не очакваме да ни връхлетят отново. Добре е да ревизираме и прегледаме отново теми и области от живота си, за които знаем, че това е необходимо, да пре-подредим нещата там. 
А ето и акцентите за ретроградния Меркурий в Стрелец и Скорпион тази година (четете както прогнозата за слънчевия си знак, така и за асцендента си):
ОВЕН
Вие сякаш сте очаквали вътрешно този период, вашите осми и девети дом ще бъдат активирани от това ретроградие. Дълбоко в себе си сте знаели какво ще се случи и сега ще разширите хоризонтите си, като видите стари грешки, отчетете заблудите си и преминете на едно ново ниво – духовно или в обучението си. Нови финансови планове или проекти ще ви поставят на ръба, ще изследвате собствените си граници и искрена мотивация. Те ще са свързани с чужди страни, чужденци, далечни дестинации и далечни духовни и ментални хоризонти. Пригответе се за път – във всеки смисъл на тази дума. 
ТЕЛЕЦ
Ретроградният Меркурий ще мине през вашите осми и седми дом и ще засегне най-вече отношенията ви с роднини и близките връзки. Ще приключат дълго неразрешени проблеми в партньорствата и отношенията, както с брачния партньор, така и с лекаря, адвоката, счетоводителя или бизнес партньора. Най-накрая картина, която ви е била неясна, ще се подреди като пъзел. С обновени сили и чувство на оптимизъм и вяра в бъдещето ще погледнете напред след края на този период. Но не предприемайте важни действия преди да е приключил – може да се предоверите на лъжливи надежди и измамни планове. 
БЛИЗНАЦИ
Седми и шести дом ще са областите, за вас на този ретрограден Меркурий. Колегите и партньорите ще преминат през химичния процес с лакмуса на отношенията ви, веднъж проверени, завинаги ще знаете какво има между вас. Това не е просто, но вие имате лек характер и ще се справите с тези заплетени комуникации. Едни по-големи чувства за принадлежност, дълг, служене, полезност, ще станат важни критерии за вас сега. Вече няма да ви е важно само как си прекарвате и интересно ли общувате с тези хора. Приемете го като изпит или интервю за оценка – за вас самите също – какво искате от тези връзки и получавате ли го. В крайна сметка ще се самоопознаете в това огледало на връзките и ще придобиете по-голямо самочувствие и достойнство. Бъдете широко скроени и не се вдавайте само в детайлите – вижте голямата картина и нейната дълбочина.
РАК
Пети и шести дом – домът на любовта, творчеството, децата ирите и домът на здравето, ежедневието, работата и колегите, режимът и диетите, са активирани при вас. Радвайте се – всяка промяна в тази област може да бъде тествана сега. Проверете, премерете, подредете наново, вижте стари идеи как биха се реализирали или довършили и им придайте нов смисъл. Дайте им нов живот. Развийте талантите си в дълго мечтана област, за която не все не ви стигаше време, оптимизъм, подкрепа от другите. Именно ако вие подкрепите другиго, ще имате голям успех. Както и ако се забавлявате по детски. Бъдете благородни и естествени. 

mercury-retrograde
ЛЪВ
За Лъва четвърти и пети дом, през които ще мине ретроградният Меркурий маркират сферата на дома, децата, творчеството и свободното време. Как се справяте в тези области – доволни ли сте от себе си, има ли нещо, което отдавна искахте да направите? Семейните обязаности носят ли ви радост и удовлетворение. Ако отговорът е негативен на някой от тези въпроси – тествайте сега промяната, пробвайте, допитайте се до близките си, опитайте нещо ново. След края на периода ще решите дали да запазите промяната. В крайна сметка това са областите, в които всички искаме да сме щастливи и те да отразяват хармонията и красотата на вътрешния ни мир. 
ДЕВА
Този период на ретрограден Меркурий ще засегне вашите четвърти и пети дом от хороскопа. Това са сферите на братята, сестрите, съседите и дома. Ще имате да умувате как да подредите или пренаредите там нещата по-добре, може да се наложи да проявите грижа към по-далечен роднина - вуйчо, леля. Може да трябва да промените нещо в сегашната ситуация, което отдавна сте мислили, че трябва, но все не ви достигаха сили и решимост. Проучете кое е най-правилното поведения при създалата сее обстановка – а такава ще има – някакви стаени истини ще излязат на повърхността и вие ще трябва толерантно да ги примирите. И понеже периодът не предразполага към тактичност и търпение, изчакайте до 6 декември! Все пак самият управител на Дева – Меркурий, се връща назад и прави ревизия в тези области на живота ви.
ВЕЗНИ
Втори и трети дом на Везните ще бъдат активирани от ретроградния Меркурий. Обръщайте специално внимание на казано и написано, проверявайте мейлите си по три пъти, мислете, какво казвате. Вие сте тактични, а сега това ще ви е трудно, особено с роднини и братя и сестри, съседи. Те сякаш ще извадят наяве дълбокото ви чувство за справедливост и няма да си мълчите. Обръщайте внимание и на казаното от другите – те също ще изпускат такива важни думи, тайни или нетактични забележки. Складирайте ги в ума си и чакайте да видите истинските причини, след това ще действате. Всъщност след края на периода ще имате цялата картина, запомнете.
СКОРПИОН
Първи и втори дом – на егото, имиджът пред света, физическото тяло, амбициите и силата и парите и недвижимостите, изработени с труд, ще бъдат обновени, дълбоко вътре в кода им нещо ще се смени. Може би ще намерите нов ъгъл да погледнете на себе си, нов източник на доходи, след кризата и объркването. Сменените параметри на ретроградняи Меркурий в Стрелец и в Скорпион ще ви накарат да го направите. Погледнете навътре в себе си – там вече има започната промяна, която трябва да осмислите и да впишете в голямата картина. Ще можете ли да свържете големите си цели и краткосрочните си планове? Внимавайте с разходите (въпреки, че обикновено не трябва да ви се казва) и си задайте въпроса какво е най-добро за вас самите. Не само в този момент, но и утре, след една година и в по-далечното бъдеще. 

СТРЕЛЕЦ
Меркурий ще е ретрограден във вашия знак и вие със сигурност ще отбележите този период като важен за вас и донесъл ви нови прозрения. Те ще са свързани с първи и дванадесети дом. Тайните, тъгата понякога, изолацията, местата, в които се оттегляме за да сме сами, дори смъртта, ще бъдат теми на този транзит за вас, заедно със здравето и отношението ви към тялото, основната ви връзка и начина по който изглеждате. Звучи сложно, ключът към него е мъдростта и оптимизмът на Стрелеца. Естественото отношение към всеки проблем, поставянето му в перспектива. Сега ще трябва обаче да обръщате внимание и на текста под линия – не подписвайте нищо, освен ако не е пре-подписване. Сигурно ще загубите някоя вещ, за да я замените по-късно с напълно различна и нова. Ще се изправите срещу най-големите си страхове и ще се нучите да се справяте с тях. След това ще се поощрите за смелостта и работата,която сте свършили. Най-хубаво е утрото след тъмна нощ.
КОЗИРОГ
Единадесети и дванадесети дом като сфери на ретроградността на Меркурий ще бележат за вас този период със изяснявания с приятели, търсене на дълбоките механизми на житейските случки и изследване на скритите детайли. Поставете си за цел да не ставате груби, а да търсите информацията за това, което ви интересува. Сега тя на случаен принцип – изпусната оттук-оттам, ще идва при вас, за да попълва чертежите на стратегическите ви планове, които трябва да пазите в тайна. Ще се оттеглите вътрешно с тези свои мисли и ще им се посветите, като това няма да ви изглежда странно. Малките неразбории няма да ви разклатят, ако останете сигурни в себе си, дори в промяната си. Не бързайте да реагирате на предизвикателствата, ще се окажат „не това, което са“. Ще прегледате отново приятелския си кръг и ще пре-оцените хората в него. Вие имате силно чувство за реалност, но все пак – за крайни решения изчакайте 6 декември. Ще се поздравите след това, че сте го направили.
ВОДОЛЕЙ
С ретроградния Меркурий в Стрелец и Скорпион във вашите единайсти и десети дом приятелите и кариерата ще са на фокус. Очаквайте ревизия и предефиниране на стойностите в тези две области. Това ще бъдат съдбоносни промени, произлезли от обърквания и неправилни разчети, които няма да можете да заобиколите. Справете се стях без да недоволствате и използвайте своята изобретателност и приятелско чувство да навигирате в сложната обстановка от нови изисквания към вас и вашата реализация. Координатната ви система ще се смени. Но не сменяйте мястото си в нея, поне не със заявка или писмено, до 6 декември. Ще обновите плановете си след тази дата.
РИБИ
Темите по девети и десети дом ще бъдат активирани за Рибите, а те са: работа, имидж в обществото, статус, далечните пътешествия, висшето или следдипломното обучение, издателската дейност. Ще излязат наяве странни грешки и неразбории в тези области и ще трябва да се справите с тях. Този хаос ще овладеете напълно след периода – след 6 декември, а сега трябва да видите кое от миналото го предизвика и защо. Може би трябва да адаптирате плановете си, да ги пре-напишете, като че ли не сте били достатъчно смели и сте си поставяли твърде малки цели… Не бъдете обаче екстравагантни, не обещавайте много и не правете големи крачки или изказвания.

Датите на ретрограния Меркурий

Прогнози за отделните зодии в периода на ретрограден Меркурий

Прочети повече


Интервю на Astrobooth с Пoлин Героса за коронавирус пандемията и Астрологията : Астрологията и коронавирусът

Март 2020:
Хирон в Овен
Уран в Телец 
Юпитер, Сатурн, Плутон и Южен възел в Козирог
Нептун в Риби

Ретроградните планети през 2020 - Astrobooth Келендар

Уважаеми читатели на Astrobooth,

Като подарък за 8ми март ви представяме нашия Календар за ретроградни планети за 2020 г. Знанието е сила, а за Вас, любителите на астрологията, то е и навигационен инструмент.

Astrobooth

Интервю на Полин Героса за Astrobooth

Първо, бих искала да изразя дълбоката си благодарност, че приехте любезната покана от мен и Astrobooth да направим това интервю. След това искам да споделя с нашите абонати и читатели за уважението ми към Вашия астрологичен и консултантски стил, толкова различен от българския – Вие навлизате дълбоко в измеренията на душата и практически и дълбоко насочвате клиента към неговите /нейните душевни дълбини, търсения, житейски път , желания и надежди. Много рядко се случва само в една сесия да се получава такава навигация, съвет, откровение и внимателно разбиране. Вашата съпричастност и духовен подход правят това преживяване изключително и богато!

Изтеглете мобилното приложение Astrobooth